Fotoalbum

Februar måneds samlerting: Et flot blikskilt 'En Skagensfisker' for Tuborg Øl. Det er den berømte skagensmaler Michael Ancher der har malet den glade fisker. Original maleriet hængte på Tuborg direktøren Benny Dessaus kontor da han indtog dette i 1899. Dessau fandt dog, at baggrunden var for mørk, så til brug for dette skilt blev baggrunden i stedet gul. Maleriet med den mørke baggrund blev senere anvendt til forskellige reklamer. Tak til Flemming Birck

Denne måneds samlerting er et eksempel på en spændende og fremragende måde at præsentere sin samling på - ja, her endda flere samlinger på een gang! Konge Brus var navnet på et antal sodavand fra starten af forrige århundrede. Nogle af disse Konge Brus har været med vanillie smag (Ice cream soda) - om det også gælder for denne vides pt. ikke. Etiketten er antaglig fra omkring 1906-07. PS: For dem af vores medlemmer der er stærke i kongerækken (eller snarere for dem der ikke er det ;-) - gøres lige opmærksom på, at den ældre herre på Thisted etiketten, ikke er Kong Christian IX, men derimod hans søn - den mere elskede - Kong Frederik VIII (1906-1912). Denne lille fejl gør dog ikke, hverken den flotte opsætning eller den gode ide, et gram dårligere!

Månedens Samlerting er denne gang flere "ting" nemlig kapsler. Eller som det rettelig hedder i fagsproget 'crown corks'. Første kapsel blev sat på flaske d. 2/2-1894 i USA. I Danmark skulle de første forsøg vist være omkring 1912, fra 1915 blev de mere udbredt først til øl, hvor de afløste korkproppen og trådoverbindingen. Kapsler til sodavand udfasede i 1940/50/60erne mere og mere brugen af patentpropflasker. Denne samling flotte kapsler indsendt af Jesper Christensen

De prægede kapsler kom frem efter 2. verdenskrig og var fremme til ca. primo 1960erne. Kapslerne var oftest "metal-farvede", men Odsherreds Bryggeri skulle have brugt røde, blå, grønne, gule og sorte prægede kapsler. Disse kapsler også indsendt af Jesper Christensen.

Når noget er nyt og ukendt, så skal der jo informeres om hvordan denne nye teknik anvendes. Så skulle der blandt foreningens medlemmer være nogle der ikke ved hvordan en øl åbnes er der hjælp at hente her ;-) Hvis nogen ved hvor gammel denne instruktion er, må de meget gerne orientere webmasteren.

Maj måneds samlerting er en annonce fundet vha. Statsbibliotekets Mediestream database over gamle danske aviser. En sjælden set øltype fra Ny Carlsberg. Reklamen er taget fra Berlingske Politiske og Avertissementstidende d. 13-6-1872 hvor Carl Jacobsen som lejer af Anneksbryggeriet (første Ny Carlsberg) sælger hvidtøl på tønder. Findes der mon en etiket blandt samlerne for dette produkt ?

En etiket skal der da også vises her i maj måned. Desværre ikke til den før omtalte hvidtøl, men dog også en ældre Carl Jacobsen etiket fra Bryggeriet Valby, ca. 1881-1882.

Juni måneds samlergodter er to etiketter fra Fynsland - og hvad er mere fynsk end brunsviger, dog her i en ikke ofte set drikbar udgave. Henrik Andersen og Hans Jørgensen ejede sammen bryggeriet i Vestergade i perioden 1901-03. Tak til Jan Mæhlisen.

Endnu en dejlig etiket fra Fyn, her fra Niels C. Melchertsens bryggeri Frederiksgave Slotsmølle (1898-ca. 1911). Stor tak for etiketterne til Jan Mæhlisen.

En etiket indsamlet dengang det ikke var så let som det er nu, hvor vi får stakkevis af etiketter ind af brevsprækken. Hans Worsøe beretter: Jeg begyndte at samle i 1944, dengang boede jeg i Randers, ved at bløde etiketterne af de få øl og sodavandsflasker, vi havde i kælderen, samt ved at gå på Thor og hos mineralvandsfabrikken Ingvard Bach. Dette er min første "udenbys" etiket, som jeg fik, da min far havde været en tur i København og på Storebæltsfærgen drukket en Sydvestsjællands lagerøl og fået tjeneren til at bløde etiketten af. Derfor betyder den noget særligt for mig.

Guinnessetiketten fortæller en historie: nemlig at Danmark i 1943 var isoleret fra England på grund af krigen, men at der en gang imellem strandede et skib på Vestkysten med engelsk øl ombord. Dette øl blev meget efterspurgt og solgt på førende hoteller. Denne er drukket på Hotel Randers i l944 - dog ikke af mig, jeg var kun 12 år. Denne etiket blev grunden til min senere omfattende Guinness-samling. Stor tak til Hans Worsøe for denne måneds spændende etiketter samt for beretningen om disse.

Månedens samlerting går tilbage til de gamle glasværker. Man ser dem hyppigt på loppemarkeder og i genbrugsbutikker – de gamle mineralvandsflasker med patentprop og navn i glasset, og ølflasker med teksten 3/8 P. på skuldrene – selv gamle flasker hvor etiketten endnu sidder på, kan man være heldig og finde....

Der findes mange spændende flasker – og den dag i dag kan er det ikke ualmindeligt, at man kan være heldig og købe de gamle og dekorative mundblæste flasker til 10-20 kr. stykket. At samle på gamle flasker, behøver ikke at være en bekostelig affære ! ..-.. STOR tak til Jesper Christensen for foto og tekst til august måneds samlerting..... og så kan man jo for øvrigt kun ønske at man selv boede i Jylland, hvor priserne åbenbart er mere rimelige end her på Sjælland ;-)

Denne månedssamlerting er sifoner. Danske sifoner blev hovedsageligt brugt til sodavand og apollinaris. De findes i forskellige størrelser og farver, langt de fleste dog klare. Her er tre eksempler fra hhv. Carlsberg, De forenede Mineralvandsfabrikker, Odense(blå) samt den meget flotte fra Fortuna, Næstved.

Gode former er jo altid godt ;-) så denne måneds samlerting er etiketter med anderledes former end de "normale" ovale, runde og firkantede. Her en herlig etiket - antagelig fra starten af 1900-tallet - fra Vesterbros Bryggeri.

Og jyderne skal da ikke snydes: De organiske former fra art nouveau / jugend stilen - eller som den hed i Danmark: skønvirke perioden - er her brugt i en dejlig skibsøl fra Silkeborg.

En af de mere specielle former på etiketter til sodavand kommer fra Færøerne i en serie fra Einar Waag.

Nu er det juletid igen og det skal selvfølgelig fejres her med lidt forskellige juleetiketter som månedens samlerting. Her en - meget farvestrålende og charmerende - hvidtøl 'Jule Bryg' fra Amager Bryghus, fra perioden ca. 1906-13. (Hvis nogen samlere kan komme nærmere et årstal for denne, så giv venligst besked)

Et usædvanligt - men meget vellykket - julemotiv for en sodavandsetiket, der vist kun er benyttet af Breum, antagelig slut 1950/start 60erne.

Et mere afdæmpet og stringent design, hvor bryggeriets logo i form af den sekstakkede bryggerstjerne smart er blevet til en julestjerne. Fra ca. 1895-98.

Måske andre samlere kan svare på dette spørgsmål: Er der noget specielt fynsk med runde (jule)hvidtølsetiketter? (DfB og Brøckhouse og sikkert flere andre ikke-fynske har benyttet runde etiketter - men overvægten i min samling af disse er fynske)

Hvor mange microbryggerier (men også de større "gamle" bryggerier) i årevis har formået at lave stive kedelige klumpede design, så er der heldigvis også nogle der tør (men også kan gå nye veje fordi deres produkter distribueres i meget begrænset omfang) som her Gadstrup Bryghus. Det gør ikke noget at udstyret er billigt (her simpel laserprint) bare der er hjerte og et smil bag. Denne julebryg er antagelig serveret med et...'må først åbnes juleaften' ;-) God jul til alle !

Klik på fotografierne nederst og læs mere...

----

Har DU en spændende samlerting du vil fortælle om og vise til os andre i stedet for at gemme den i et kedeligt støvet album?

Så kan du nu indsende foto og tekst til:

webmaster@scanbrew.dk
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE