Månedens Samlerting 2018

Det ikonisk motiv med arbejderen der nyder en Stjerne Pilsner er fremstillet som emajleskilt i to versioner, her ses den ældste (og flotteste) version med hvælvet plade. Motivet er også benyttet på plakat mm. Tegnet af en af Danmarks dygtigste reklametegnere Sven Henriksen (1890-1935). Fremstillet på Københavns Emaljeværk og udsendt ca 1932. Mål 49 x 35 cm.

Endnu et emaljeskilt for Bryggeriet Stjernen. Her det sjældnere sete motiv med en ølkusk. Også dette skilt er tegnet af Sven Henriksen og udgivet i 1934 blot 1 år før Henriksens tragiske død. Mål 49x35 cm. Ukendt emaljeværk. Interesserede kan læse og se mere i John Juhler Hansens fremragende bog 'Gadens Blikfang'

Denne måneds samlerting har endnu ikke været på Bornholm, og det er jo en stor fejl. Så for at råde bod på dette kommer her tre etiketter fra solskinsøen. Først en ældre sodavandsetiket fra Nexø Mineralvandsfabrik for en meget usædvanlig sort (den eneste etiket jeg pt. kender for denne). Etiketten skulle angiveligt være fra ca. 1870/80erne.

Om Nexø Bryggeris Jule Bryg oplyser Hans Worsøe at etiketten er fra 1947. Schurs Trykkeri i Horsens, der ellers kun trykte mineralvandsetiketter, forsøgte at komme ind på øletiketmarkedet ved at trykke øletiketter i samme papirbesparende format som mineralvandsetiketterne. Der kendes op mod 25 forskellige fra firmaet bl.a. pilsner fra Korsør og Slagelse, en del juleetiketter men ellers hvidtøl og en enkelt skibsøl (også fra Nexø). STOR TAK til Hans for denne spændende information!

Fra Bryghuset Svanekes sodavandsproduktion 2008-2011. En meget spændende og unik form, hvor der måske kunne være kælet mere for det tekstuelle eller måske endnu bedre: have været vist lidt af øens vejnet.

Denne måneds samlerting svælger jo ofte i gamle etiketter som ganske vist er meget fine og spændende, men kan være noget svære at få fat i. Derfor skal Marts månedssamlerting være dedikeret til nyere etiketter som er let tilgængelige men hvor designet absolut ikke fejler noget. Nogle af eksemplerne vil sikkert dele vandene men der er tænkt over det og arbejdet minutiøst med at få en helhed til at fungere. Her en smuk Shandy etiket fra Ørbæk Bryggeri på Fyn. Den var en ud af en serie på 3 forskellige i 2015

Om de 3 mænd i sofen er Tobias, Niels og Claus ved jeg ikke og om tømmermændene efter ølfestivallen er grunden til de har iklædt sig uhyggelige ishockeymasker må stå hen i det uvisse. Men ligeså lidt jeg ønsker at møde disse fyre en mørk aften med bat og lægtehammer, ligeså skæv, morsom og anderledes er etiketten fra Kongebryg i Næstved.

Mikrobryggeriet Ølværket i Esbjerg har med OFFSHORE etiketten ladet sig inspirere af olie / gas-udvindingen i Nordsøen og fået lavet et design der i styrke og råhed nok skal tiltale en eller anden borebisse.

Ret skal være ret! Royal Unibrew kan faktisk også lave pæne etiketter ;-). Her en etiket med en yndefuld servitrice foran Hotel Nimb / Tivoli Paladset. En ud af en serie på 3 etiketter fra vist nok 2015.

Vi slutter marts måneds moderne etiketter med en mere afdæmpet komposition. Meget teksttung men det stramme design, velvalgte harmoniske skrifttyper og matchende farvevalg får Rabarberøl etiketten til at fremstå stærk og vellykket. God påske!

Denne måneds samlerting er med emnet 'Det nære'. Dette skal forstås som etiketter el. andet fra den/de bryggerier/mineralvandsfabrikker som ligger/lå tættest på en speciel lokation for een selv: f.eks. ens fødested, hvor du voksede op el. hvor du bor nu. Denne etiket fra Kajberg Brøndanstalt i Vanløse er vel ikke blandt de mest spændende etiketter i sig selv pga. det noget simple design, men anstalten "udmærker" sig ved at have ligget 240 meter fra, hvor jeg voksede op. Det er tæt på men vi skal længere ind

Mineralvandsfabrikken Geysir er heller ikke blandt de mest kendte selvom navnet nu ikke er helt ringe valgt til sådan en fabrik. Her med et "Bogstav"-design som mange fabrikker dengang benyttede sig af til langt op i 1900-tallet (men vel også Brøckhouse i nyere tid, dog i en lidt mere forfinet udgave). Tilbage til Geysir, der i starten af 1900-tallet lå på Dronningensgade 25 på Christianshavn, blot 57 m. fra min senere kollegiebolig. Vi er tæt på...men vi skal længere ind, helt ind til benet!....læs mere...

Helt inde ved "benet" er vi nu: ca. 15 meter fra mit barndomshjems gadedør til hjørnet af Jernbane Allé og Jyllingevej i Vanløse, lå i slutningen af 1910erne til 1930 Tholanders købmandshandel. I denne butiks kælder har der været fremstillet sodavand, sikkert ikke i stort antal og nærmere årstal for produktionen kendes ikke, men antageligt i 1920erne. Jf. listen over bryggerier og fabrikker udarbejdet ca. 1995 af Steffen Gerdes skulle der findes en etiket fra denne "fabrik". Jeg vil utroligt gerne vise denne, men har desværre ikke kendskab til om den stadig findes. Måske nogen ved det? (I parentes skal bemærkes, at hvis man slår stedet op på et nutidigt kort og ikke kan få de to gader til at mødes, så er den altså god nok: Jyllingevej blev i 1936 omdøbt til Jydeholmen!)

Har du en lignende "historie" fortalt i etiketter, flasker, kaspler, siphoner, foto eller andet relevant, så skriv til webmasteren så vi kan få vist lidt forskelligt indenfor vores fælles hobby. Er der mon nogen der kan "komme" tættere på end 15 meter ? Hvis ikke er det også helt i orden! Om det er meter eller kilometer det betyder ikke noget, blot vi hører fra dig!

De ældste bevarede vifter stammer fra ca. 1370 f.kr. og er fundet i Tutankhamons grav i Egypten. Denne vifte er dog ikke så gammel, men stammer fra Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i Kjøbenhavn 1888 og er en fantastisk flot reklame for Bryggeriet Ceres, Aarhus. Ud over viftens umiddelbare brug som solafskærmning eller til at give en let brise i ansigtet udviklede der sig i 1700/1800-tallet et helt 'viftesprog' (engelsk: Fanology), hvor damerne ved brug af viftens placering, bevægelse og om denne var udfoldet eller lukket kunne signalere til bejlende herrer om de skulle holde sig væk eller måske havde en chance for at gøre deres hoser grønne... (faktisk har mænd også benyttet vifter, dog i mindre omfang). Stor tak til Michael Tullberg for den spændene vifte.

Den store hovedbygning ved Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i Kjøbenhavn 1888 var tegnet af Martin Nyrup og lå på Halmtorvet (det hed Rådshuspladsen dengang), hvor det senere Københavns Rådhus blev opført (sjovt nok også tegnet af Martin Nyrup). Tivolis område var af udstillingen lejet hele sæsonen og i denne have kunne gæsterne opleve den første elevator i Danmark. Elevatoren var placeret indeni en ting, som alle bryggerisamlere må kende: Tuborg flasken (se foto). Flasken var tegnet af arkitekt Viggo Klein, og var beklædt med bemalet lærred og dekoreret med etiket til Tuborg Lager Øl (Rød Tuborg).

En halsetiket fra Tuborg Øl, der på udstillingen modtog hæder

Ny Carlsberg var også med.... Findes der hos samlerne andre etiketter med mindelser fra udstillingen - findes der måske endda brystetiketter eller glas eller andet bryggerirelateret med motiv fra denne....?

Klik på fotografierne nederst og læs mere...

----

Har DU en spændende samlerting du vil fortælle om og vise til os andre i stedet for at gemme den i et kedeligt støvet album?

Så kan du nu indsende foto og tekst til:

webmaster@scanbrew.dk
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE